Web Tasarım Ajansı Nedir Ne İş Yapar?
Web Tasarımcı / Web Tasarım Ajansı
Web tasarım ajansı nedir ne iş yapar, web tasarımcı, web sitesi yapan firmalar gibi aramalar dijital dünyada sıkça karşılaştığımız terimlerdir. Grafin Medya bünyesinde barındırdığı web sitesi tasarımı uzmanı, E-Ticaret uzmanı, SEO uzmanı, Reklam Uzmanı, Sosyal Medya ve Marka Danışmanları ile profesyonel kişilerle birlikte markanızı oluşturur. İngilizcesi ‘’web design’’ olan web tasarım son 20 yılda her işletmenin ihtiyacı haline gelmiştir.Dijital dünyanın odak noktası haline gelen internet üzerinden kişi, kurum, kuruluş ya da işletmeleri temsil etmek, vermiş oldukları hizmet veya ürünlerin tüm dünyaya duyurmak için oluşturulan yazılım ve tasarımlar bütünüdür.
Web sitesi ürün, hizmet, iş, fikir ve daha birçok düşüncenin estetik ve konuya uygun tasarımsal hatları ile kullanıcıyı bilgilendirmek, verilen hizmetleri aktarmak ya da ticari süreçlerde yardım almak adına kullanılan grafik, görsel ve metinlerden oluşan bir bütündür.
Web Tasarım Ajansı
Web tasarım ajansı Grafin Medya web sitesi tasarımı, e-ticaret tasarımı, seo çalışmaları, google adwords reklam çalışmaları, sosyal medya yönetimi, sosyal medya reklamı, kurumsal kimlik oluşturma, marka dili oluşturma gibi dijital mecrada bir markanın ihtiyacı olabilecek tüm hizmetleri profesyonel bir şekilde vermektedir.
Web tasarım teknolojileri içerisinde HTML etiketleme dili web sitesinin iskeletini oluştururken, web sitesinin makyajı olarak bilinen renk, font ve yerleştirmeler için CSS kulanılmaktadır. HTML ve CSS birlikte kullanılarak sitenin görünen yüzünü oluştursa tek başlarına yeterli değillerdir. JS kısaltmasıyla bilinen Java Script kodlama dili hareketli içerikler oluşturmda kullanılarak HTML ve CSS’e yardımcı olur. Bunların yanında kullanıcı girişi, kullanıcı paneli gibi matematiksel işlem gerektiren teknik konularda PHP ya da ASP.NET dilleri devreye girer.
Tasarım ve yazılımdan oluşan tüm bu içerikler dijital medyada markayı temsil eder. Yerel, ulusal ya da uluslararası alanda hizmet veren markalar, gelişen bu teknolojiye ayak uydurmak, vermiş oldukları hizmetleri daha geniş müşteri kitlesine ulaştırmak için kendi işletmelerinin de yüzü haline gelecek olan web sitelerini ve dijital medya sayfalarını oluşturmalıdırlar.
İşte bu süreçte web tasarımcı ya da web tasarım ajansı ne iş yapar? Soruları web sitesi sahibi olmak isteyen kişi ya da kurumlar tarafından sorulan soruların başında gelmektedir.
Web Tasarımcı
Web tasarımcı web sitesi tasarımını yıllarca edindiği bilgiler eşliğinde gerçekleştirir. Aamatör olarak tasarlanan web siteleri, altyapı ve yazılımları çok daha basit düzeyde olmakta olup, ücretsiz servis sağlayıcıları aracılığı ile site sahibi olmak isteyen her kullanıcı tarafından yapılabilen site modelidir. Hazır şablonlar ve hazır yazılım paketleri üzerinde minik oynamalar yapılarak elde edilmektedir. Ancak bu hem kalite bakımından hem de müşteri ve site ziyaretçilerinin bakış açısı bakımından olumsuz bir yaklaşım sergilemesine neden olabilmektedir.
Uzman web tasarımcı bilgi, birikim ve yeteneklerini kullanarak sizin adınıza markanızı temsil edecek tasarım ara yüzlerini oluşturur. Bunu yaparken bir çok yazılım dilini kullanmasının yanında tasarımlarını UI (User Inteface) kullanıcı ara yüzü ve UX (User Experience) kullanıcı deneyimine göre oluşturur. Web sitesine gelen hedef kitlenin kullanacağı ara yüz, yapılan iş ve verilmek istenilen mesajlara göre şekillenmektedir.
Hedef kitleye bir ürün ya da hizmet pazarlanıyor ise satışa yönelik bir dil ve satışın hızlı tamamlanması için gerekli kullanıcı deneyimi tasarlanmalıyken bir vakıf için daha çok vakıf faaliyetleri ve ziyaretçinin nasıl katkıda bulunabileceğini aktaran bir kullanıcı deneyimi tasarlanmalıdır.
E-Ticaret
Web tasarım ajansı Grafin Medya dilerseniz sizin adınıza dilerseniz sizinle birlikte satış yapmak istediğiniz ürün ya da hizmetin pazar araştırmasını yapar, ürüne göre renk, font, görsel gibi temel etmenlerine karar verir. Bunlarla beraber logo, kurumsal kimlik, mailing, toplu sms, kargo anlaşması, reklam payları, bütçe, sosyal medya tasarımları gibi diğer alanlarda da yardımcı olur.
E-Ticaret tasarımı başlı başına uzmanlık gerektiren bir alandır. E-Ticaretin temel dinamikleri olan pazar araştırma, satış, pazarlama, reklam, sosyoloji, psikoloji, marka dili ve kurumsal kimlik gibi konuların yanında E-Ticaret faaliyetlerinde bulunacak markanın öz sermayesi, ürün tedarik zinciri ve tüm bunları birbirine bağlayan genel operasyonu satışa başlamadan önce hazırlamış olması gerekir. E-Ticaret tasarımının yönünü belirleyecek olan satışında bulunacak olan ürün ya da hizmetin niteliğidir.
Lüks tüketime yönelik bir ürün satışında tercih edilmesi gereken renkler zümrüt yeşili, yakut kırmızı, altın rengi ve petrol mavisi iken medikal ürün satışında bulunan bir firmanın tercih edeceği renkler beyaz ağırlıklı mavi tonlarda bir site olabilir.
Günümüzdeki e-ticaret hizmeti sürecinde işletmelerin en önemli yüzü haline gelen kodlamalar bütünü olan web siteleri, bu alanda uzman olan kişi ve ekiplerce yapılmalıdır. Kodlama, tasarım, programlama ve tecrübeli bir hizmet süreci bütünü ile site alt yapı ve tasarımları ortaya çıkarılmaktadır. Grafin Medya olarak bizlerde sizlerin ihtiyaç duyduğu bu hizmetleri en kaliteli şekilde sizlere ulaştırmaktayız.
Profesyonel bir süreç eşliğinde site tasarımlarınızı gerçekleştirmekte, sorunsuz bir sistemi sizlere teslim etmekteyiz. Teslim sonrasında isteğinize göre size sürekli ya da belli periyodlarda hizmet verebiliriz.
SEO
Web tasarım ajansı Grafin Medya sunmuş olduğu hizmetler kapsamında responsive, tarayıcı uyumlu, W3C standartları içeren kodlama yapısı, kullanıcı kitlenize odaklılık (UX) içeren tasarım, sade ve sonuç odaklı (UI) kullanıcı arayüz tasarımı, hızlı ve optimize bir server altyapısı, güncel teknolojik gelişmeleri içeren HTML5, CSS3 ve PHP desteği gibi tüm detayları uygulayarak web site tasarımlarını gerçekleştirir.
SEO çalışması aslında arama motorlarını bir nevi hackleme işlemidir. Çünkü hiç bir arama motoru şunları yaparsanız üst sıralarda olursunuz diye bir yönerge vermez. SEO işlemleri uzmanlar tarafından bir nevi deneme yanılma ve mantık yürüterek buldukları işlemlerdir.
Google ya da diğer arama motorları SEO çalışması yapmanızı istemez. Para kazandıkları Google Adwords gibi uygulamalarına para yatırmanızı isterler. Bu yüzden sürekli rekabetin arttığı bir ortamda arama motorları SEO algoritmalarını da günden güne zorlaştırmaktadırlar.
SEO çalışmaları sadece etiket, kategori ve içerik bazlı yapılmamaktadır. Günümüzde mobil kullanımının artmasıyla birlikte web sitesi trafiklerinin %80’i telefon ve mobil cihazlardan gelmektedir. Bu da bir web sitesinin mobil uyumlu olmasının ne kadar zorunlu olduğunu gösteren bir niteliktir.
SEO (search engine optimization) Arama Motoru Optimizasyonu Google, Yandex, Yahoo, Bing gibi arama motorlarının web sitelerini kullanıcıların aramalarına daha uygun hala getirmek için uyguladığı 250’den fazla kritere dayanmaktadır.
Genel bir açıklama yapacak olursak çalışma yapılacak anahtar kelime ya da cümlelerin verimliliğini web sitesinin domaini, sunucusu, alt yapısı, kodlama yapısı, içerikleri, etiket yapısı ve benzersiz içerikleri belirlemektedir. Aynı zamanda sitenin url yapısının kısa ve temiz oluşturulması, çalışma yapılacak arama motorlarına search console, analytics, maps gibi kayıtlarının yapılması gerekmektedir.
SEO çalışmaları ile arama motorlarının anasayfasında yer almanız uzun vadede reklam bütçenizden kısmanıza ve totalde çok daha karlı çıkmanızı sağlar. Kullanıcların %37’si reklamlara tıklamamaktadır.
Sosyal Medya
Grafin Medya web tasarım ajansı bünyesinde barındırdığı sosyal medya danışmanları ve uzmanlarıyla birlikte markanın uygun gördüğü instagram, twitter, facebook ya da youtube gibi mecralarda marka değerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapar. Markanın sunduğu ürün ve hizmetleri kreatif bir şekilde müşteri kitlesine sunar. Belirli periyodlar ile analiz ve raporlama yaparak yapılan çalışmaların sonuçlarını ölçümleyerek gerekli olan çalışmaları gerçekleştirir.
Dünya nüfusunun 4.66 milyarı’ı internet kullanıcısı iken bu kitlenin 4.2 milyar’ı sosyal medya kullanıcısıdır. Bu da bir markanın gelişimi açısından tüm dijital mecralarda faaliyet göstermesinin ne denli önemli olduğunu göstermektedir.
Sosyal medya yönetimi post, hikaye ya da reels paylaşımından ibaret değildir. İnstagram gibi platformlar her geçen gün rekabeti arttıran uygulamalar getirmektedir. Sosyal medya içi SEO çalışması yapmak neredeyse imkansız hale geldi. Çünkü sosyal medya uygulamaları reklam gösteriminden para kazanır ve hiç bir sayfanın bedavaya aramalarda ön plana çıkmanızı istemezler.
Her şeyden önce çözmeniz gereken bir sorun var. Binlerce rakip içerisinden insanlar neden sizi takip etsin? Kampanya yaptığınız için mi? İndirimli ürünler sattığınız için mi? Yoksa lifestyle mı satıyorsunuz?
Örnek olarak bir halı firmasını ele alalım. Herkesin evinde halı var ve hemen hemen herkes halılarını yıkatır. Bu doğru bir çıkarımdır fakat insanlar neden bir halı yıkama firmasını takip etsinler? Bu soruya cevap bulmak bir hayli zor olmasıyla beraber profesyonel destek almadan başarılı sonuçlar alınamayacak bir sorudur.